Ουλοβλεννογόνια Χειρουργική

Ουλοβλεννογόνια Χειρουργική

Συχνά οι ασθενείς παραπονιούνται για ούλα που έχουν υποχωρήσει και βλέπουν όπως χαρακτηριστικά λένε τις ρίζες των δοντιών τους.

Ανησυχούν μήπως το πρόβλημα επιδεινωθεί, πονάνε πολλές φορές όταν πίνουν κρύο και ζεστό στην περιοχή, ενώ νιώθουν ενόχληση και όταν ακουμπάνε την περιοχή με την οδοντόβουρτσα.

Η αίσθηση αυτή πολλές φορές είναι τόσο δυσάρεστη που οι ασθενείς αναφέρουν ότι πλένουν τα δόντια τους με χλιαρό νερό.

Οι υφιζήσεις των ούλων (υποχωρημένα ούλα) έχουν διάφορες αιτιολογίες , αφού αποκλείσουμε την περιοδοντική νόσο καθώς εκεί εκτός από υποχώρηση ούλων έχουμε και απώλεια οστού και η αντιμετώπιση είναι διαφορετική, εξετάζουμε τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.

 

Συνήθως, τα κύρια αίτια είναι το τραυματικό (έντονο με ίσιες κινήσεις) βούρτσισμα με σκληρή οδοντόβουρτσα σε ούλα που γενετικά είναι λεπτά. Πολλές φορές και κατά τη μετακίνηση δοντιών που είναι στραβά μπορεί να παρατηρηθεί υποχώρηση των ούλων όταν αυτά είναι πολύ λεπτά.

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές αποκατάστασης αυτών των υποχωρήσεων (όλες αυτές οι τεχνικές  συγκαταλέγονται στην ουλοβλεννογόνια χειρουργική) και  η αντιμετώπιση είναι ανάλογη με την κάθε περίπτωση.

Στο ιατρείο μας, πραγματοποιούνται πέραν των διαφόρων τεχνικών ουλοβλεννογόνιας χειρουργικής και απλές εκτομές χαλινών είτε για ορθοδοντικούς λόγους, είτε σε περιοχές όπως τα κάτω πρόσθια δόντια που ένας υπερτροφικός χαλινός μπορεί να προκαλεί αδυναμία στο βούρτσισμα και φλεγμονή με τελικό αποτέλεσμα την τοπική υποχώρηση των ούλων.