Περιοδοντολογία

Ουλίτιδα

Η ουλίτιδα αποτελεί μια φλεγμονή των ούλων με κύρια συμπτώματα την αιμορραγία και το οίδημα (πρήξιμο των ούλων).

Η ουλίτιδα είναι πλήρως αντιστρεπτή νόσος και η θεραπεία της περιλαμβάνει την υπερουλική και υποουλική αποτρύγωση (“βαθύς καθαρισμός” των δοντιών) σε μία ή δύο συνεδρίες με τοπική αναισθησία ανάλογα με την βαρύτητα.

 

Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των στηρικτικών ιστών του δοντιού καθώς η τρυγία (πέτρα) έχει επεκταθεί υποουλικά και έχει προκληθεί απώλεια οστού.

Η περιοδοντίτιδα έχει στάδια βαρύτητας (αρχόμενη, μέτρια, προχωρημένη) και διάφορα συμπτώματα όπως αιμορραγία, οίδημα, κακοσμία, κινητικότητα και παθολογική μετακίνηση δοντιών (τα δόντια αραιώνουν και μετακινούνται προς τα έξω).

Η προοδευτική απώλεια οστού μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών.

Η περιοδοντίτιδα είναι μικροβιακής αιτιολογίας με υφέσεις και εξάρσεις.

Παράγοντες που επιδρούν στην εξέλιξη της περιοδοντίτιδας είναι το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης και το οικογενειακό ιστορικό περιοδοντικής νόσου.

Η θεραπεία της Περιοδοντίτιδας

Περιλαμβάνει την υπερουλική και υποουλική αποτρύγωση ανά τεταρτημόριο στόματος σε 4 συνεδρίες με τοπική αναισθησία όπου ουσιαστικά επιτυγχάνεται ένας βαθύς λεπτομερής καθαρισμός της μικροβιακής πλάκας και των τρυγιακών εναποθέσεων (πέτρα) ανά δόντι.

Πραγματοποιείται κύριως με χρήση υπερήχων και εργαλειών χειρός.

Ο συνδυασμός αυτός κρίνεται ο πιο αποτελεσματικός στη θεραπεία της περιοδοντικής νόσου, ενώ η χρήση αντιβιοτικών, προβιοτικών, συσκευών laser, συσκευών αεροστίλβωσης είναι επικουρικός και εφαρμόζεται κατά περίπτωση.

Η θεραπεία πραγματοποιείται σε 4 συνεδρίες για μεγαλύτερη άνεση του ασθενή και έλεγχο της συμμόρφωσής του στην άσκηση στοματικής υγιεινής σε εβδομαδιαία βάση από εμάς.

Εφόσον χρειαστεί, η θεραπεία πραγματοποιείται σε 2 συνεδρίες με μικρό μεσοδιάστημα όπου εφαρμόζουμε το πρωτόκολλο της συνολικής απολύμανσης του στόματος.

Το πρωτόκολλο αυτό εφαρμόζεται αν μας το υπαγορεύει το ιατρικό ιστορικό του ασθενή ή πρακτικοί λόγοι (αδυναμία προσέλευσης του ασθενή πολλές φορές στο ιατρείο). Η αποτελεσματικότητα του είναι ίδια με αυτήν των 4 συνεδριών απλά πραγματοποιούνται μεγαλύτερης διάρκειας συνεδρίες.

Θεραπευτικό Σχήμα

Το θεραπευτικό σχήμα που εφαρμόζεται στο ιατρείο μας και είναι προσαρμοσμένο πάντα στις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Τα στάδια που ακολουθούνται είναι τα εξής:

$

Πρώτη συνεδρία

Λήψη εκτεταμένου ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού , λήψη περιακρορριζικών ακτινογραφιών και αρχικών φωτογραφιών, λήψη περιοδοντικών δεικτών για εκτίμηση της βαρύτητας της νόσου κλινικά-Κατάρτιση Σχεδίου θεραπείας και συζήτηση με ασθενή. Εκπαίδευση ασθενή στα μέσα στοματικής υγιεινής.

$

Αρχική αιτιολογική θεραπεία σε 2-4 συνεδρίες (Βαθύς καθαρισμός)

$

Επαναναξιολόγηση του ασθενή σε 6 εβδομάδες για αξιολόγηση του θεραπευτικού αποτελέσματος (υποχώρηση των συμπτωματων της νόσου)

Στο στάδιο αυτό αξιολογούμε διάφορες παραμέτρους και αποφασιζουμε αν ο ασθενής είναι περιοδοντικά σταθεροποιημένος για να συνεχίσει με οποιαδήποτε αποκατάσταση (προσθετική ή ορθοδοντική) προβλέπει το σχέδιο θεραπείας και να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα περιοδοντικών επανελέγχων. Σε περίπτωση που εντοπίσουμε δόντια με υπολειμματικές βλάβες προχωράμε σε επαναθεραπεία ή πιθανή χειρουγική προσέγγιση εφόσον κρίνουμε ότι είναι απαραίτητη.

$

Μετά το πέρας της περιοδοντικής θεραπείας

Ο ασθενής εντάσσεται σε ένα αυστηρό πρόγραμμα επανελέγχων το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες του ασθενή (3-4 μήνες σε προχωρημένη περιοδοντίτιδα, κάθε 6 μήνες σε αρχόμενη και μέτριας βαρύτητας, ανά 6-12 μήνες σε χρόνια ουλίτιδα).