Συχνές Ερωτήσεις
Είναι επώδυνη η περιοδοντική θεραπεία;
Η περιοδοντική θεραπεία δεν είναι επώδυνη.
Γίνεται με τοπική αναισθησία συνήθως ανά τεταρτημόριο, αποτελεί ένα βαθύ καθαρισμό με συνδυασμό υπερήχων και λεπτών εργαλείων χειρός.
Με τη βοήθεια της μεγέθυνσης πλέον οι χειρισμοί μας είναι αρκετά ατραυματικοί.
Ο ασθενής τις επόμενες μέρες μπορεί να νιώθει μια ήπια ενόχληση στην περιοχή και να χρειάζεται ένα αναλγητικό τύπου Depon, Panadol.
Την ίδια μέρα ζητάμε από τον ασθενή να αποφύγει να βουρτσίσει την περιοχή, ενώ τις πρώτες μέρες στη μάσηση στην περιοχή μπορεί να νιώθει μια ευαισθησία.
Μετά την περιοδοντική θεραπεία τα δόντια μου νιώθω να πονάνε πιο έντονα στο κρύο. Είναι φυσιολογικό;
Ναι, μετά το πέρας της περιοδοντικής θεραπείας η φλεγμονή και το οίδημα των ούλων υποστρέφει οπότε μπορεί να προκληθεί μια περαιτέρω υποχώρηση των ούλων και να οδηγήσει ιδιαίτερα σε πιο νέους ασθενείς σε μια ευαισθησία σε κρύα και ζεστά ερεθίσματα που μπορεί να είναι έντονη στην αρχή με την πάροδο όμως 6-8 εβδομάδων μειώνεται σημαντικά.
Στη μείωση αυτής της ενόχλησης, βοηθάει η χρήση απευαισθητοποιητικής οδοντόκρεμας, η καλή στοματική υγιεινή και η εφαρμογή τοπικών φθοριούχων σκευασμάτων από τον οδοντίατρο.
Κάθε πότε πρέπει να κάνω καθαρισμό;
Υπάρχουν ασθενείς που κάνουν καθαρισμό όταν βλέπουν όπως χαρακτηριστικά λένε ότι μάζεψαν πέτρα. Ο καθαρισμός δεν είναι μόνο μια διαδικασία στην οποία αφαιρείς πέτρα αλλά και μικροβιακή πλάκα.
Οι ασθενείς που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα με τα δόντια και τα ούλα τους συστήνεται να προσέρχονται για καθαρισμό και έλεγχο των δοντιών κάθε 9-12 μήνες.
Οι ασθενείς που έχουν κάνει θεραπεία ουλίτιδας χρειάζεται να επανελέχγονται ανά 6 μήνες, ενώ ασθενείς με περιοδοντίτιδα μετά το πέρας της θεραπείας ανά 3-6 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου.
Το ακριβές διάστημα που πρέπει να προσέλθει ο κάθε ασθενής στο ιατρείο καθορίζεται ανάλογα με τις θεραπευτικές του ανάγκες.
Πονάνε οι εξαγωγές;
Οι εξαγωγές δεν είναι γενικά επώδυνες διαδικασίες. Κατά τη διάρκεια της εξαγωγής ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται καθόλου πόνο, αλλά μια μικρή πίεση.
Οι περισσότερες επουλώνονται πολύ καλά, με την πλειοψηφία των ασθενών να αναφέρουν ενοχλήσεις τις πρώτες 2-3 μέρες οι οποίες ελέγχονται πλήρως με παυσίπονα. Ακόμα και οι χειρουργικές εξαγωγές φρονιμιτών δεν αποτελούν διαδικασίες που ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τον ασθενή.
Ωστόσο, παράγοντες όπως το κάπνισμα, το ιατρικό ιστορικό του ασθενή, η κατάσταση του προς εξαγωγή δοντιού αλλά και ο οργανισμός ο ίδιος μπορούν να επηρεάσουν την επούλωση της περιοχής. Συστήνουμε στον ασθενή, να ακολουθήσει προσεκτικά τις οδηγίες που δίνουμε για να πάνε όλα φυσιολογικά.
Είναι επώδυνη η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων;
Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι πολύ πιο απλή διαδικασία απ΄ότι φαντάζονται οι ασθενείς.
Όπως χαρακτηριστικά λέμε η απλή τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος είναι πιο ανώδυνη και πιο σύντομη από μια εξαγωγή.
Ακόμα και σε πιο σύνθετα περιστατικά, ο ασθενής αναφέρει ήπιες ενοχλήσεις τις πρώτες μέρες οι οποίες όμως παρέρχονται πλήρως ειδικά αν ακολουθήσει πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες.
Θα τα δεχθεί ο οργανισμός μου τα εμφυτεύματα;
Πολλοί ασθενείς φοβούνται ότι μπορεί να βάλουν εμφυτεύματα και ο οργανισμός να τα απορρίψει. Αυτή η αντίληψη αποτελεί ένα μύθο.
Τα εμφυτεύματα παρουσιάζουν πάνω από 95% ποσοστά επιτυχίας σε ασθενείς περιοδοντικά υγιείς, μη καπνιστές (σε μελέτες βάθους 12 κ 20 ετών).
Υπάρχει μικρό ποσοστό αποτυχίας στα εμφυτεύματα σε ασθενείς με ιστορικό περιοδοντίτιδας που δεν έχουν δεχθεί θεραπεία και δεν εφαρμόζουν καλή στοματική υγιεινή, όπως επίσης σε ασθενείς που καπνίζουν πάνω από 10 τσιγάρα την ημέρα (στους καπνιστές το ποσοστό επιτυχίας είναι περίπου 88%).
Παράλληλα, ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης και τοπικοί παράγοντες όπως η ανατομία της περιοχής (επάρκεια οστού) επηρεάζουν την έκβαση του αποτελέσματος.
Στο ιατρείο μας, ακολουθούνται όλα τα σύγχρονα πρωτόκολλα για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, ελέγχονται όλοι οι παραπάνω παράγοντες πριν προχωρήσουμε στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων, γίνεται κατάλληλος προεγχειρητικός έλεγχος της περιοχής με χρήση αξονικής τομογραφίας κωνικής δέσμης (CBCT), ενώ χρησιμοποιούνται κορυφαίας εταιρείας εμφυτεύματα (Biohorizons dental implants, USA).
Τέλος, μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων ο ασθενής μπαίνει σε σύστημα τακτικών επανελέγχων (ανά 4-6 μήνες) για διατήρηση του αποτελέσματος.
Αν κάνω απονεύρωση θα το χάσω το δόντι στο μέλλον;
Η απονεύρωση εφαρμόζεται σε δόντια που παρουσιάζουν έντονο πόνο στο κρύο και ζεστό ή και αυτόματα καθώς και σε δόντια με απόστημα η περιακρορριζική κύστη.
Τα απονευρωμένα δόντια είναι πιο επιρρεπή σε ρωγμές και κατάγματα, ωστόσο με την κατάλληλη αποκατάσταση (επένθετο σύνθετης ρητίνης, θήκη/ στεφάνη) μπορούν να διατηρηθούν στο φραγμό για αρκετά χρόνια.
Απαραίτητη προϋπόθεση ο έλεγχος του δοντιού, της αποκατάστασης και της σύγκλεισης στους τυπικούς επανελέγχους.
Πονάει η λεύκανση; Καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών;
Κατά τη διάρκεια της λεύκανσης ο ασθενής μπορεί να νιώθει μια ευαισθησία στο κρύο και στο ζεστό ή και αυτόματα. Είναι φυσιολογική και εντελώς παροδική λόγω της σύστασης του λευκαντικού.
Προτείνουμε στους ασθενείς που εμφανίζουν ενοχλήσεις να εφαρμόζουν τη λεύκανση πιο αραιά (βράδυ παρά βράδυ ή ανα 2 βράδια) και να κάνουν χρήση απευαισθητοποιητικής οδοντόκρεμας.
Η λεύκανση δεν καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών, προκαλείται μια τοπική εξωτερική απασβεστίωση των επιφανειών, τα δόντια όμως επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση με την ενυδάτωση από το σάλιο σε πολύ λίγες μέρες.
Οπότε όταν εφαρμόζονται οι οδηγίες, θεωρείται απόλυτα ασφαλής διαδικασία.
Τα δόντια μου είναι στραβά και δε μου αρέσουνε, πώς μπορώ να βελτιώσω το χαμογελό μου;
Στο ιατρείο μας αντιμετωπίζουμε τον κάθε ασθενή συνολικά, βλέπουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες του και καταρτίζουμε ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.
Σε στραβά δόντια αρχικά αξιολογούμε αν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με ορθοδοντική θεραπεία (σιδεράκια ή διαφανείς νάρθηκες) που είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις.
Εναλλακτικά, προτείνουμε μεθόδους αισθητικής οδοντιατρικής (όψεις πορσελάνης ή ρητίνης).