Χρήσιμες Οδηγίες

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΑΓΩΓΗ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

 • Δαγκώνετε τη γάζα για τουλάχιστον 30 λεπτά.
 • Προσπαθήστε να μη φτύνετε, μην πλένετε το στόμα σας και μην ξεπλένετε για 24 ώρες γιατί θα προκληθεί αιμορραγία.
 • Προσπαθήστε να μην καπνίσετε για 24 ώρες γιατί θα υπάρξει επιπλοκή στην επούλωση.
 • Αν τρέχει λίγο αίμα το καταπίνετε, δεν το σκουπίζετε σε χαρτοπετσέτα
 • Μπορείτε να φάτε και να πιείτε κανονικά μόλις ξεμουδιάσετε από την άλλη πλευρά, όχι πολύ ζεστές και σκληρές τροφές και ροφήματα . Καλύτερα να μην ρουφάτε με καλαμάκι. Νερό μπορείτε να πιείτε από την αρχή.
 • Μπορείτε να βουρτσίσετε την επόμενη μέρα αποφεύγοντας την περιοχή τη εξαγωγής, στην περιοχή της επέμβασης αν έχουν γίνει ράμματα. Στην περίπτωση αυτή πλύσεις 2 φορές ημερησίως με στοματικό διάλυμα.
 • Παίρνετε το πρώτο παυσίπονο όταν αρχίσετε να ξεμουδιάζετε και νιώσετε τον ελάχιστο πόνο (Algofren 600 mg ανά 8ωρο για 3 μέρες) και συνεχίζετε ανά 8 ώρες για 3 μέρες. Σε περίπτωση υπέρτασης (πίεση), χρησιμοποιήστε Depon max/Panadol extra/ Lonarid ανά 8ώρο.
 • Σε περίπτωση που συνεχίζεται ο πόνος μετά τις 3 μέρες επικοινωνείτε μαζί μας για να έρθετε να σας δούμε.
 • Σε περίπτωση που χορηγήθηκε αντιβιοτική αγωγή (πχ Augmentin 625 mg) ακολουθείτε τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί. Σε περίπτωση αλλεργίας, ακολουθείτε εναλλακτικό σχήμα (Dalacin c 300 mg ανά 8ωρο).
 • Αν έχουν γίνει ράμματα αφαιρούνται σε 7-10 μέρες ανάλογα με την περίπτωση
 • Στην περιοχή συστήνεται η τοποθέτηση πάγου το πρώτο 24ωρο εξωστοματικά διακοπτόμενα (5 λεπτά με πάγο, 5 λεπτά χωρίς). Ο πάγος βοηθάει στη μείωση του οιδήματος. Το οίδημα τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση είναι φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Μετά την 3η μέρα αρχίζει και υποχωρεί.
 • Σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο αιμάτωμα μην ανησυχήσετε είναι φυσιολογικό σε ορισμένα άτομα, υποχωρεί μόνο του σε 7-14 μέρες.
 • Μερικές φορές μετά από κάποια επέμβαση μπορεί να παρατηρηθεί μια δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος. Είναι σαν πιάσιμο των μυών της γνάθου και υποχωρεί σε 5-10 μέρες.
 • Επικοινωνήστε μαζί μας:
  1. Για οποιαδήποτε απορία
  2. Σε περίπτωση που ο πόνος συνεχιστεί μετά τις 3 μέρες
  3. Σε εμφάνιση πυρετού ή σε αιμορραγία που δεν ελέγχεται με δάγκωμα γάζας.
  4. Αν το πρήξιμο/οίδημα συνεχίζεται σε μεγάλο βαθμό μετά τις 3 μέρες.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μετά από κάθε συνεδρία πρέπει να ακολουθούνται κάποιες οδηγίες:

 1. Παίρνουμε ένα αντιφλεγμονώδες παυσίπονο Algofren 600 mg μόλις ξεμουδιάσουμε προληπτικά, μετά από κάθε συνεδρία. Σε περίπτωση υπέρτασης, εναλλακτικό σχήμα Depon Max ή Panadol extra.
 2. Μετά από κάθε συνεδρία υπάρχει η πιθανότητα το δόντι να πονάει για δύο με τρεις μέρες και να χρειάζεται ακόμα και παυσίπονο-αντιφλεγμονώδες Algofren 600 mg ανά 8ωρο. Μπορεί ο πόνος να είναι ήπιος αλλά ορισμένες φορές είναι ιδιαίτερα έντονος. Δεν είναι ανησυχητικό είναι λόγω της επεξεργασίας και των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται.
 3. Τις τρεις πρώτες μέρες μετά από κάθε συνεδρία αποφεύγουμε να μασάμε στην περιοχή γιατί μπορεί να είναι ευαίσθητο στην πίεση, ενώ από την τέταρτη μέρα και μετά μασάμε προσεκτικά για να δούμε πως ανταποκρίνεται το δόντι.
 4. Σε περίπτωση που φύγει κομμάτι από το προσωρινό σφράγισμα , ελέγχουμε το δόντι να δούμε αν έχει φύγει όλο. Σε περίπτωση που κάτι άσπρο διακρίνεται μέσα στο δόντι το προσωρινό υπάρχει άρα δεν αποτελεί πρόβλημα που έφυγε ένα κομμάτι. Αν δεν διακρίνουμε καθόλου προσωρινό επικοινωνούμε άμεσα για να σας το αντικαταστήσουμε.
 5. Μετά το πέρας της απονεύρωσης ακόμα και στην τελική συνεδρία είναι φυσιολογική μια ενόχληση , ακόμα και πόνος την πρώτη εβδομάδα στην πίεση ή και αυτόματος, ο οποίος μετά την 4η με 5η μέρα θα πρέπει να μειώνεται και μετά το πέρας της εβδομάδας να σταματήσει. Προτείνονται πλύσεις με χλιαρό αλατόνερο δυο φορές την ημέρα και αντιφλεγμονώδη παυσίπονα ανά 8ωρο.

Μετά την ολοκλήρωση της απονεύρωσης, ειδικά σε δόντια με αλλοιώσεις (που έχουν πρηστεί) ή σε δόντια που επαναλαμβάνεται η ενδοδοντική θεραπεία οι ασθενείς πρέπει να προσέρχονται για ακτινογραφικό έλεγχο στους 3 και 6 μήνες και μετά μιά φορά το χρόνο.

Τα δόντια αυτά πάντα παρουσιάζουν  ένα μικρό ποσοστό αποτυχίας οπότε χρειάζεται παρακολούθηση.

Τα απονευρωμένα δόντια είναι πιο επιρρεπή σε κατάγματα και καλό θα είναι με το που ολοκληρωθεί η επούλωση της περιοχής να τοποθετείται μια σταθερή αποκατάσταση στην περιοχή όπως επένθετο ρητίνης ή άξονας με στεφάνη (θήκη).

ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΕΥΚΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

 1. Διάρκεια λεύκανσης ΠΕΡΙΠΟΥ 10-15 βράδια-εφαρμογές.
 2. Πλένουμε δόντια και τα στεγνώνουμε. Έπειτα βάζουμε λευκαντικό στις ειδικές υποδοχές σε στεγνούς νάρθηκες (πολύ μικρή ποσότητα), τα εφαρμόζουμε στα δόντια, πιέζουμε λίγο να απλωθεί το υλικό και κοιμόμαστε.
 3. Το επόμενο πρωί πλένουμε δόντια και ναρθηκάκια και στεγνώνουμε τα ναρθηκάκια με μια γάζα.
 4. Κατά τη διάρκεια της λεύκανσης αποφεύγουμε φαγητά και ποτά που δημιουργούν χρωστικές , όπως καφές, κόκκινο κρασί , κόκκινες σάλτσες, χυμό πορτοκάλι κλπ. Σε ότι αφορά τα ποτά μπορούμε αντί να τα αποφεύγουμε να τα πίνουμε με καλαμάκι.
 5. Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε ευαισθησία στα δόντια μας κάνουμε ανά 2 βράδια λεύκανση και όχι κάθε βράδυ.
 6. Κατά τη διάρκεια της λεύκανσης καλό είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια με κάποια απευαισθητοποιητική οδοντόκρεμα.
 7. Τα λευκαντικά χρειάζεται να διατηρούνται στο ψυγείο.
 8. Αν έχει περισσέψει ποσότητα του λευκαντικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επαναληπτική δόση μετά από 9 μήνες με ένα χρόνο για συντήρηση του αποτελέσματος. Η συντήρηση δεν πρέπει να διαρκεί πάνω από 4 με 5 νύχτες.